Chleb Bananowy

Dzień dobry! :)

Dzisiaj mam dla Państwa propozycję na spędzenie z Dziećmi czasu w kuchni. Bardzo proszę przymknąć oko na rozsypaną mąkę lub cukier i dać Dzieciom swobodę w działaniu. 
Efektem będzie przepyszny CHLEBEK BANANOWY.

Zaczynamy...


Potrzebne składniki:
- 2 duże, dojrzałe banany
- 75 g masła
- 1/2 szklanki* cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki* mąki pszennej

* szklanka o pojemności 250 ml


Wykonanie:
1. W małym garnku roztapiamy masło.
2. W misce rozgniatamy banany (można widelcem) i dodajemy do nich roztopione masło.
3. Cukier oraz roztrzepane jajko dodajemy do miski z bananami i masłem, mieszamy wszystkie składniki za pomocą widelca lub łyżki.
4. Na końcu dodajemy mąkę, sodę i sól, mieszamy do połączenia się składników.
5. Ciasto przekładamy do keksówki.
6. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Przed upieczeniem możemy dodać do ciasta nasze ulubione składniki np. posiekane orzechy, pokruszoną czekoladę, wiórki kokosowe itp.

Smacznego :)




(chlebek możemy podawać z domową nutellą lub masłem orzechowym)


Pozdrawiam,
Paulina Dzierżak-Bartocha

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Znikający obrazek

Wulkany

Eksperyment "tęcza"